Film i TV

Očekivana dominacija Furious 7

Banner300


Vikend kino report: ‘Brzi i žestoki 7’ obaraju rekorde franšize i jure prema milijardi

Piše , Objavljeno

Nitko se nije usudio stati nasuprot Brzim i žestokim 7, a to se pokazalo kao itekako pametan potez. Posljednji je nastavak franšize već oborio nekoliko rekorda, a tek mu je prvi vikend!

furious 7Zna se dogoditi da u kinima igra neki film koji je toliko izražen i željno iščekivan favorit da se niti jedan drugi ozbiljniji konkurent ne želi naći u ringu s njim, a takva se situacija dogodila i ovaj vikend. Neki su spektakli jednostavno preveliki biznis koji generira doslovno milijarde dolara i nikome nije niti na kraj pameti da ugrozi takvu poziciju. Ipak, sve je to Hollywood!

Dakako, govorimo o megahitu Brzi i žestoki 7 koji je debitirao s velikih 147,2 milijuna dolara te se time smjestio na deveto mjesto svih vremena po zaradi u prvom vikendu (Avengersi su prvi s nedostižnih 270 milijuna dolara), ali zato kući nosi titulu rekordera za mjesec travanj koju je preoteo prošlogodišnjem Captain America: The Winter Soldier (95 milijuna dolara). Ovo je svakako impresivan rezultat za franšizu staru 14 godina te još jedan dokaz kako nakon određenih trzavica u trećem i četvrtom dijelu sada nezaustavljivo raste i postaje svojevrsno kino-čudovište. A kada ovoj brojci dodamo i 240 milijuna dolara zarađenih diljem svijeta (i to bez Kine, Rusije i Japana), sasvim je realno očekivati kako će sedmica biti prvi nastavak iz franšize koji probija barijeru od milijardu dolara ukupne zarade!

Furious 7 - The Rock u svojoj klasičnoj pozi

Furious 7 – The Rock u svojoj klasičnoj pozi

Ovakvom je rezultatu pripomoglo nekoliko faktora, prije svega iznimno agresivan i dobro pogođen marketing te baza fanova koja je uz ove filmove odrastala tijekom cijelog ovog milenija. A naravno, svi su i dalje itekako željni nabrijanih automobila, polugolih ljepotica i lude akcije! Uz imena poput Vina Diesela, Dwaynea Johnsona i Jasona Stathama kao dodatni mamac te oproštaj od prerano preminulog Paula Walkera (moramo priznati kako je zadnja scena u Furious 7 bila uistinu prekrasna posveta tom glumcu) bilo je očekivati kako će se raditi o najjačem izdanju franšize, a solidne kritike i izvrsne reakcije gledatelja još će više produžiti njegov rok trajanja u kinima. Sada nam ne preostaje ništa drugo nego početi se zapitkivati što nam to Universal Studios sprema za osmi nastavak…

Furious 7 - uistinu dostojan oproštaj od simpatičnog glumca

Furious 7 – uistinu dostojan oproštaj od simpatičnog glumca

Na daleko se drugo mjesto smjestila komedija animirani hit Home sa zaradom od 27 milijuna dolara i još uvijek vrlo dobrom prođom kod roditelja s djecom, a veliki je pad doživio Get Hard na trećem mjestu. Komedija s Willom Ferrellom i Kevinom Hartom u glavnim ulogama u drugom je vikendu prikazivanja zaradila samo 13,1 milijun dolara te se sada čini kako ipak neće prijeći granicu od 100 milijuna dolara. Ipak, to je još uvijek jako dobar rezultat za film ovog žanra, a kada se zbroje brojke sa stranog tržišta i DVD/Blu-ray izdanja, sumnjamo kako će itko od glavešina biti nezadovoljan.

Get Hard - izgleda kako je drugi tjedan stvarno bio težak

Get Hard – izgleda kako je drugi tjedan stvarno bio težak

Četvrto mjesto drži bajka Pepeljuga s 10,2 milijuna dolara, a prvu petorku zatvara Insurgent s 10,1 milijun dolara. U prvih deset se sramežljivo uspio ugurati drugi ovotjedni novitet (iako je igrao u svega 258 dvorana pa se ne može smatrati širom distribucijom), biografska drama Woman in Gold. Film o osebujnoj Židovki koja potražuje legendarnu sliku Gustava Klimta zaradio je 2,1 milijun dolara uz solidne kritike i dosta pozitivnog publiciteta, a uz prilično jaka glumačka imena (Helen Mirren i Ryan Reynolds) i nedostatak sličnih naslova na repertoaru možemo očekivati i rast u nadolazećim tjednima.

Woman in Gold - što jest jest, zanimljiva priča!

Woman in Gold – što jest jest, zanimljiva priča!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Furious 7 – 147,2 milijuna dolara
  2. Home – 27 milijuna dolara (95,2 milijuna dolara ukupno)
  3. Get Hard – 13,1 milijun dolara (57,2 milijuna dolara ukupno)
  4. Cindarella – 10,2 milijuna dolara (167,1 milijuna dolara ukupno)
  5. Insurgent – 10,1 milijun dolara (103,5 milijuna dolara ukupno)
  6. It Follows – 2,5 milijuna dolara (8,6 milijuna dolara ukupno)
  7. Run All Night – 2,2 milijuna dolara (26,8 milijuna dolara ukupno)
  8. Woman in Gold– 2,1 milijun dolara (2,2 milijuna dolara)
  9. Kingsman: The Secret Service – 1,8 milijuna dolara (122,4 milijuna dolara ukupno)
  10. Do You Believe? – 1,5 milijuna dolara (9,9 milijuna dolara ukupno)

Izgleda kako niti idućeg vikenda nitko neće htjeti stati na put Brzim i žestokim 7 pa nas očekuju svega dvije premijere nešto slabije guranih filmova. Romantična drama The Longest Ride tako namjerava uzeti nešto novca onima koji još uvijek vjeruju u ljubav (čitaj, žene), a ovo je i deseta u nizu filmskih adaptacija mahera ovog žanra, književnika Nicholasa Sparksa (The Notebook, Dear John). Ujedno se radi i o prvoj glavnoj ulozi za Scotta Eastwooda, nabildanog slamatelja ženskih srdaca i sina majstora Clinta, a u filmu će mu partnericu igrati sve traženija Britt Robertson.

The Longest Ride - već čujemo zvukove puknuća srdaca milijuna žena...

The Longest Ride – već čujemo zvukove puknuća srdaca milijuna žena…

S druge strane, u limitiranoj će se distribuciji napokon pojaviti SF Ex Machina, britanski film koji već neko vrijeme skuplja izvrsne kritike i sada je napokon spreman da se pokaže zahtjevnoj američkoj publici. Priča o odnosu ljudi i umjetne inteligencije (u obliku seksepilne djevojke) zasigurno nije nekakav visokobudžetni spektakl zbog kojeg će se tražiti karta više, ali publike za njega će se sigurno naći… nadamo se dovoljno da film krene i u širu distribuciju!

TAGOVIblockbuster box office brzi i žestoki Filmovi kino vikend kino report zarada

Komentiraj