Film i TV

I dalje brzo i furiozno

Banner300


Vikend kino report: ‘Brzi i žestoki 7’ rasturaju s punim gepekom novih rekorda

Piše , Objavljeno

U tjednu u kojem nitko nije očekivao promjene na vrhu, one se nisu niti dogodile, a Furious 7 je još jednom pokazao zašto je dio jedne od najjačih trenutnih filmskih franšiza!

furious 7 1Izgleda kako se prošlog vikenda na američkim kino blagajnama stvorila svojevrsna crna rupa koja prijeti usisati sve one koji se usude suprotstaviti kralju box officea pa nitko to niti ne pokušava, a samo se čeka trenutak kada će se mrcina napokon ispuhati i dati priliku nekom drugom da zasja. Kako stvari trenutno stoje, proći će još par tjedana do toga!

Da, da… Furious 7 ne da prići niti blizu te drugi tjedan prikazivanja i dalje razvaljuje sa zaradom od 60,6 milijuna dolara. Film je već sada s 250 milijuna dolara ukupne zarade najuspješniji nastavak franšize, a do kraja prikazivanja se očekuje i zarada od preko 350 milja, što će biti jedan od najboljih rezultata svih vremena i sve izgledniji kandidat za box office pobjednika godine! Izgleda kako pozitivne kritike i posljednji pozdrav Paulu Walkeru, uz neizbježnu agresivnu marketinšku kampanju ipak čine svoje, a ne treba zanemariti niti svojevrsni status božanstva koje je franšiza sada i službeno dosegnula.

Furious 7 - Statham protiv Johnsona, šteta što ovakvih fajtova nema više!

Furious 7 – Statham protiv Johnsona, šteta što ovakvih fajtova nema više!

To se vidi i na primjeru Kine, gdje je Furious 7 prvog dana prikazivanja zaradio nevjerojatnih i rekordnih 68,6 milijuna dolara, a s 15 milijuna dolara zarađenih tijekom prva četiri dana prikazivanja pali su rekordi i u Rusiji. Slična je situacija i na 15 drugih manjih tržišta što će, prevedeno u čiste brojke i realne projekcije značiti i ukupni utržak od barem 1,3 milijarde dolara. To bi Furious 7 moglo staviti na peto mjesto najprofitabilnijih filmova svih vremena te još više ubrzati planove za snimanje idućeg nastavka. Hah, kao da oni već nisu dobrano u procesu realizacije!

Drugu je poziciju treći tjedan prikazivanja zadržao animirani hit Home s novih 19 milijuna dolara, što je i više nego solidno za film od kojeg se nije očekivalo previše, a sada mu se ukupna zarada u cijelom svijetu popela na oko 240 milijuna dolara.

Treće mjesto si je osigurao jedini ovotjedni malo jači novitet, romantična drama The Longest Ride i to sa solidnih 13,5 milijuna dolara. XY po redu film rađen po romanu književnika Nicholasa Sparksa negdje je u istoj kategoriji kao prilično uspješni The Notebook ili Nights in Rodanthe, a špranca je sada gotovo u potpunosti ispolirana: maleni svijet, niži budžet, priča o bezvremenskoj ljubavi i jedan do dva poznata (ali ne previše poznata) glumca koji će sve to nositi. Ovaj put je teret pao na leđa sve traženije Britt Robertson i Scotta Eastwooda koji je, budimo iskreni, bio i glavni mamac za publiku. Barem ženski dio… Ipak, izgleda kako je film sasvim solidan tako da možemo reći da u ovom slučaju cilj opravdava sredstva.

The Longest Ride - mali Eastwood izgleda kreće tatinim stopama

The Longest Ride – mali Eastwood izgleda kreće tatinim stopama

Na četvrto se mjesto nakon strelovitog prošlotjednog pada smjestila komedija Get Hard i to sa zaradom od 8,6 milijuna dolara, što definitivno nije bogovski za Kevina Harta i Willa Ferrella, ali možda do kraja nekako uspiju dogurati do 100 milijuna dolara na matičnom tržištu. Sličnoj se stvari nada i Pepeljuga na petom mjestu, kojoj niti novih 7,2 milijuna dolara vjerojatno neće biti dovoljni da dosegne magičnu brojku od 200 milijuna. Biti će gusto, ali analitičari sumnjaju kako se ova utrka uistinu i može završiti.

S obzirom da je tjedan bio prilično slab (osim naravno Furious 7), svoju su priliku u top 10 dobila i dva filma s nešto manjom produkcijom i distribucijom. Na deveto se mjesto tako probila glazbena dramedija Danny Collins s 1,6 milijuna dolara zarade, a vrlo dobre kritike i glumačke legende poput Ala Pacina i Annette Benning koji u njemu igraju definitivno zaslužuju ovakav tretman pa i daleko više! Slična je stvar i s dramedijom While We’re Young s Benom Stillerom i Naomi Watts u glavnim ulogama, koja je deseto mjesto ljestvice zaslužila zaradom od 1,4 milijuna dolara i jako dobrim kritikama i reakcijama gledatelja u manjem broju dvorana u kojem za sada igra. Oba će ova filma zahvaljujući jako dobrim rezultatima na manjem uzorku gledatelja od idućeg vikenda igrati i u većini drugih dvorana diljem SAD-a, a onda možemo očekivati i nešto veće brojke!

While We're Young - volimo mi Stillera, ali baš ga čovjek poželi opaliti kad se isfurava s ovom fedorom

While We’re Young – volimo mi Stillera, ali baš ga čovjek poželi opaliti kad se isfurava s ovom fedorom

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Furious 7 – 60,6 milijuna dolara (252,5 milijuna dolara ukupno)
  2. Home – 19 milijuna dolara (129,5 milijuna dolara ukupno)
  3. The Longest Ride – 13,5, milijuna dolara
  4. Get Hard – 8,6 milijuna dolara (71,2 milijuna dolara ukupno)
  5. Cindarella – 7,2 milijuna dolara (180,8 milijuna dolara ukupno)
  6. Insurgent – 6,8 milijuna dolara (114,8 milijuna dolara ukupno)
  7. Woman in Gold– 5,8 milijuna dolara (9,3 milijuna dolara)
  8. It Follows – 2 milijuna dolara (11,8 milijuna dolara ukupno)
  9. Danny Collins – 1,6 milijuna dolara (2,5 milijuna dolara ukupno)
  10. While We’re Young – 1,4 milijuna dolara (2,4 milijuna dolara ukupno)

Idući nas vikend čeka nekoliko novih premijera od kojih neke jače, a neke u samo ograničenoj distribuciji. Najviše se očekuje od komedije Paul Blart: Mall Cop 2, nastavku solidne komedije iz 2009. godine koja je zaradila gotovo 150 milijuna dolara i od Kevina Jamesa stvorila nekakvu polu-zvijezdu koja potencijalno može zaraditi neku lovu, ali to nikada ne treba uzeti kao nešto pretjerano sigurno. Prve su kritike jako loše, ali tko zna… možda James ima dobru i vjernu bazu fanova!

Paul Blart: Mall Cop 2 - nije baš vrh komedije, ali Kevin James nas ipak tu i tamo može nasmijati

Paul Blart: Mall Cop 2 – nije baš vrh komedije, ali Kevin James nas ipak tu i tamo može nasmijati

Široko otvaranje ima i horor triler Unfriended, koji među prvima stvarno pokušava iskoristiti resurs interneta, chata i krvavih ubojstava. Teško je očekivati neku blockbuster zaradu, ali tematika vezana uz Skype i slične servise za komunikaciju te mlađim gledateljima uvijek zanimljiva napetica uz prstohvat paranormalne aktivnosti svakako bi mogli generirati solidnu količinu love, a s obzirom kako je film koštao svega par milja dolara, teško kako se neće uspjeti pokriti.

Unfriended - aaaaa, jednostavno ugasite Skype!

Unfriended – aaaaa, jednostavno ugasite Skype!

Tu je i novi Disneyev pokušaj da privoli publiku na dokumentarce, a ovaj se put radi o majmunima i njihovom životu u ruševinama jednog hrama negdje u džunglama jugoistočne Azije, Monkey Kingdom. Naše prognoze: maksimalno 5 milja dolara! Slično bi mogli očekivati i od krim-drame Child 44 te biografske drame True Story, koje imaju neka iznimno jaka glumačka imena, ali igraju u svega 500-tinjak kino dvorana, tako da je jasno kako se radi o ispipavanju terena prije nego što se krene u širu distribuciju. Možda netko i sumnja kako će se to dogoditi, ali sam pogled na trailere pokazuje kako se ipak radi o hollywoodskim teškašima…

TAGOVIblockbuster box office Filmovi hitovi kino vikend kino report zarada

Komentiraj