Film i TV

Snijeg je zelene boje

Banner300


Vikend kino report: Catching Fire i Frozen zajedno zaradili preko 150 milijuna dolara

Piše , Objavljeno

Blagdanski je vikend u SAD-u prošao u znaku prežderavanja, druženja s obitelji i odlaska u kino, tako da je čak 5 filmova ovoga tjedna imalo svoje otvaranje. Na žalost, samo je jedan uspio!

frozen

Proteklih je pet dana u SAD-u bilo vrlo veselo, pošto se slavio jedan od njihovih najomiljenijih praznika, Dan zahvalnosti, koji je ove godine pao u isto vrijeme kao i židovski blagdan Hanuka. Ameri su se stoga ubijali od hedonizma, ali su svejedno našli vremena skočiti do kina i pogledati što su im to hollywoodski studiji priredili za kraj godine. Izbora je bilo uistinu mnogo, ali dva su blockbustera ipak zasjenila sve ostale.

Na prvom je mjestu tako drugi vikend za redom dominirao drugi nastavak proslavljenog young-adult serijala Igre gladi, The Hunger Games: Catching Fire, koji je zaradio novih 74,5 milijuna dolara (110 milijuna kada se zbroji svih pet blagdanskih dana), što ga je smjestilo u sam vrh po zaradi za ovaj period u godini. Film je toliko popularan da se već zna kako prelazi 400 milijuna dolara zarade na domaćem tržištu, a kada se zbroji gotovo 300 milijuna koje je do sada zaradio u ostatku svijeta, vrlo je lako moguće da će film ukupno dići i preko milijardu dolara.

Igre gladi: Plamen - izgleda da je goruća odjeća totalno IN u budućnosti

Igre gladi: Plamen – izgleda da je goruća odjeća totalno IN u budućnosti

Na drugom je pak mjestu ovoga vikenda otvorio animirani film Frozen, s jako dobrih 66,7 milijuna dolara (93 milijuna tijekom pet blagdanskih dana), što je drugi najbolji rezultat svih vremena za film koji nije otvorio na prvom mjestu box officea. Fantastična animirana komedija prigodne zimske tematike jedan je od najuspješnijih takvih projekata studija Disney u zadnjih nekoliko godina, a sve se može zahvaliti vrlo kvalitetno odrađenoj marketinškoj kampanji, te činjenici da konkurencije u segmentu “obiteljske zabave” praktički i nema. Ipak, ne treba smetnuti s uma da kritika, ali i publika, imaju uglavnom samo riječi hvale za ovaj film, te je već sada jedan od izglednijih kandidata za Oscara u svojoj kategoriji.

Frozen - glavni komični element filma upravo je ovaj snješko

Frozen – glavni komični element filma upravo je ovaj snješko

Treće i četvrto mjesto ovoga tjedna drže ‘starješine’ na listi, Thor: The Dark World i The Best Man Holiday, sa zaradom od 11,1 odnosno 8,5 milijuna dolara. To je vrlo ugodan i očekivan pad za ova dva filma, koji su ionako već sada nadmašila planove i predviđanja svojih producenata, te studijima donijeli vrlo ugodnu svoticu predbožićne zelenjave.

S druge strane, Jason Statham, James Franco, Sylvester Stallone i ostatak ekipe iza akcijskog filma Homefront nikako ne može biti zadovoljan, jer otvaranje na petom mjestu uz svega sedam milijuna dolara prihoda još je jedan u nizu neuspjeha nekoć vrlo popularnog žanra filmova. Iako ovaj akcić ima solidne ocjene i vrlo privlačnu glumačku postavu, izgleda da jednostavno nema ono nešto što bi ga izdvojilo iz mora sličnih ovogodišnjih promašaja (Stallone i Schwarznegger produkcija pogotovo), tako da se teško može očekivati pokrivanje troškova produkcije od čak 70 milijuna dolara.

Homefront - Jasone, što god oni govorili, mi te i dalje volimo!

Homefront – Jasone, što god oni govorili, mi te i dalje volimo!

Na sedmom se mjestu smjestio još jedan (relativni) novitet, ratna drama The Book Thief, koja već neko vrijeme igra u američkim kinima, ali je tek sada krenula u malo širu distribuciju. Zaradili su tako solidnih 4,85 milijuna dolara, no ne očekuje se neki veći napredak u nadolazećim tjednima.

Ista je situacija i s osmim i devetim ovotjednim pozicijama, afroameričkim mjuziklom Black Nativity i dramom Philomena, koji su zaradili 3,9 odnosno 3,8 milijuna dolara. Istina, filmovi nisu igrali u pretjerano mnogo dvorana, ali je ipak prilično jasno da publike za njih praktički niti nema, tako da je uistinu ambiciozno očekivati da će se zadržati na listi do idućeg tjedna.

Negativna je pak vijest ovoga vikenda zasigurno katastrofalna premijera remakea Oldboy u režiji Spikea Leeja, koji u tri dana nije uspio preći niti granicu od milijun dolara zarade. Marketing za ovaj film gotovo da i nije postojao, fanovi južnokorejskog originala iz 2003. su film popljuvali i prije nego li se pojavio u kinima, a Josh Brolin u glavnoj ulozi očito nije bio dovoljan mamac za publiku. Već se sada o ovom filmu govori kao jednom od najvećih kino katastrofa zadnjih nekoliko godina, tako da vjerujemo kako će ga svi uključeni u projekt željeti zaboraviti što prije!

Oldboy - mnogi bi rekli da je ovo jednostavno... svetogrđe!

Oldboy – mnogi bi rekli da je ovo jednostavno… svetogrđe!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. The Hunger Games: Catching Fire – 74,5 milijuna dolara (296 milijuna ukupno)
  2. Frozen – 66,7 milijuna dolara (93 milijuna ukupno)
  3. Thor: The Dark World – 11,1 milijuna dolara (187 milijuna ukupno)
  4. The Best Man Holiday- 8,5 milijuna dolara (63,4 milijuna ukupno)
  5. Homefront – 7 milijuna dolara (9,8 milijuna ukupno)
  6. Delivery Man – 6,9 milijuna dolara (19,5 milijuna ukupno)
  7. The Book Thief – 4,9 milijuna dolara (7,9 milijuna ukupno)
  8. Black Nativity – 3,9 milijuna dolara (5 milijuna ukupno)
  9. Philomena– 3,8 milijun dolara (4,7 milijuna ukupno)
  10. Last Vegas  – 2,8 milijuna dolara (58,7 milijuna ukupno)

U paragrafu koji obično najavljuje što nas u američkim kinima očekuje sljedećeg vikenda, ovoga je puta velika praznina, jer samo će jedan jedini film imati nešto širu distribuciju. Radi se o kriminalističkoj drami Out of the Furnace, koja će upariti Christiana Balea i Caseyja Afflecka, te vjerojatno zaraditi solidnu paru za početak svog prikazivanja.

Out of the Furnace - Bale ovoga puta bari Zoe Saldanu

Out of the Furnace – Bale ovoga puta bari Zoe Saldanu

I to je uglavnom to od novina u idućih deset dana. Pa čak niti za Svetog Nikolu ništa ne puštaju… sramota!

TAGOVIanimirani film blockbuster box office Filmovi Igre gladi vikend kino report

Komentiraj