Film i TV

Lutkice su popušile

Banner300


Vikend kino report: Divergent dominantno pobrao preko 50 milja, Muppeti podbacili

Piše , Objavljeno

Puna nam je kapa adaptacija young-adult romana, i priželjkivali smo da će The Hunger Games biti posljednja uspješnica tog trenda, ali izgleda da imamo novog favorita.

Divergent

Koliko god mi fanovski željeli da jedan film uspije, a drugi ne (nije se lijepo veseliti tuđoj nesreći, ali Hollywood često zaobilazi kvalitetne naslove zbog lagane i praznoglave zabave), publika je ta koja će na kraju odlučiti hoće li svi ti skupocjeni blockbusteri propasti ili svojim studijima zaraditi brdo para. A kada je riječ o young-adult ekranizacijama, izgleda da još uvijek ima baruta u tim puškama.

Prvo je mjesto tako ovoga vikenda dominantno zauzela SF avantura Divergent, koja je premijeru okrunila zaradom od čak 56 milijuna dolara. To je nešto manje od zarade prvog Twilight filma i gotovo četiri puta manje od premijernog vikenda The Hunger Gamesa, ali je i dalje iznos kojim svi mogu biti zadovoljni, pogotovo ako se u obzir uzmu brodolomi novijih sličnih filmova, poput The Hosta ili Vampire Academya. Fanovi romana Veronice Roth, ali i oni koji su popušili iznimno snažnu marketinšku kampanju Lionsgatea, pohrili su u kina, a sudeći po ocjenama, iz njega su izašli prilično zadovoljni.

Divergent - ona je tako mlada i nevina, a on tako neodoljiv... bla, bla, nismo li ovaj film već gledali?

Divergent – ona je tako mlada i nevina, a on tako neodoljiv… bla, bla, nismo li ovaj film već gledali?

Inače, radnja je klasična distropijska priča o djevojci koja se ne uklapa u klasni sustav budućnosti, te je prisiljena boriti se za vlastiti život, ali i mnogo više i pravednije ciljeve. Glavu je ulogu dobila mlada Shailene Woodley, a ovisno o uspjehu ovoga filma, vrlo će se brzo krenuti u snimanje još dva nastavka. S obzirom na početni rezultat, to je i više nego izgledna budućnost.

S druge strane, svoj je kino život prilično loše započela komedija Muppets Most Wanted, sa zaradom od svega 16,5 milijuna dolara. Za usporedbu, prvi je dio avantura popularnih Muppeta u prvom vikendu prikazivanja utržio gotovo duplo više para, tako da ovaj rezultat nije nimalo zadovoljavajući. Ocjene gledatelja i kritike su osrednje, a izgleda da nije bilo previše pomoći niti od agresivne marketinške kampanje, niti od poznatih faca poput Tine Fay i Rickyja Gervaisa, koje su paradirale trailerima i press materijalom. Po dobrom starom običaju, spasonosno bi moglo biti strano tržište, koje uglavnom voli ove simpatične lutke.

Muppets Most Wanted - Muppeti na okupu, al' para nema!

Muppets Most Wanted – Muppeti na okupu, al’ para nema!

Svoj je treći vikend prikazivanja na trećem mjestu dočekao Mr. Peabody & Sherman sa zaradom od 11,7 milijuna dolara, a jedno mjesto niže se smjestio i spektakl 300: Rise of an Empire, s dobrih 8,7 milijuna. Oba bi filma do kraja prikazivanja trebala preći granicu od 100 milijuna dolara, što će po svakom kriteriju biti zadovoljavajući rezultat.

Na petom je mjestu izvrsno otvaranje imala dramedija God’s Not Dead, koja je u samo 780 kino dvorana zaradila velikih 8,56 milijuna dolara. Nakon neočekivanog uspjeha povijesnog filma Son of God, ovo je već drugi film kršćanske tematike koji je ove godine polučio značajniji financijski uspjeh, što je sigurno dalo materijala za razmišljanje svim tim silnim hollywoodskim producentima, koji ovu grupu gledatelja u filmovima uglavnom ismijavaju. Inače, radnja se vrti oko srednjoškolca čija vjera u Boga biva poljuljana učenjima ateističkog profesora, a s obzirom na ohrabrujuće otvaranje, ovaj bi film uskoro mogao krenuti u širu distribuciju.

God's Not Dead - Herkules je ateist?!

God’s Not Dead – Herkules je ateist?!

S druge strane, jako se loše piše za Need for Speed, koji je svoj drugi vikend prikazivanja završio tek na šestom mjestu, sa zaradom od bijednih 7,8 milijuna dolara. Za usporedbu, senzacija Grand Budapest Hotel u svega 304 kino dvorane zaradila čak 6,75 milijuna dolara, što je dovoljan dokaz kako žanrom blesavih auto trka još uvijek vlada veliki Fast and Furious.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Divergent – 56 milijuna dolara
  2. Muppets Most Wanted – 16,5 milijuna dolara
  3. Mr. Peabody and Sherman – 11,7 milijuna dolara (81 milijun dolara)
  4. 300: Rise of an Empire – 8,7 milijuna dolara (93,8 milijuna dolara)
  5. God’s Not Dead – 8,6 milijuna dolara
  6. Need for Speed – 7,8 milijuna dolara (30,4 milijuna dolara)
  7. The Grand Budapest Hotel – 6,8 milijuna dolara (13 milijuna dolara)
  8. Non-Stop – 6,3 milijuna dolara (78,6 milijuna dolara)
  9. The LEGO Movie – 4,1 milijun dolara (243,4 milijuna dolara)
  10. The Single Moms Club – 3,1 milijun dolara (12,9 milijuna dolara)

Ako ste mislili da je ovaj tjedan bio spektakularan, grdo se varate, jer idući nam vikend u kina dolazi grandiozni i kontroverzni spektakl Noah, kojem bi sve ispod 100 milja bilo ravno neuspjehu. Legendarni Darren Aronofsky za kormilom, Russell Crowe kao Noa, Jennifer Connelly kao žena mu Naameh, Emma Watson, Ray Winston, Božji gnjev, poplava i jedna opako velika arka… da, ovo je riskantna igra, ali na kraju bi se mogla itekako isplatiti.

Noah - Russell Crowe u neslužbenom prequelu Gladijatora

Noah – Russell Crowe u neslužbenom prequelu Gladijatora

Svoju će publiku iz prikrajka vrebati i Sabotage, nova akcijana velikog Arnolda Schwarzeneggera, čiju režiju potpisuje cijenjeni majstor prljavih uličnih krimića David Ayer. Hoće li ovo napokon biti pravi povratak Guvernatora ili još jedan promašaj, vidjeti ćemo vrlo skoro, ali već sad možemo tvrditi da mu slijedi teška borba protiv opasnog blockbuster protivnika…

TAGOVIblockbuster box office divergent Filmovi kino muppets vikend kino report

Komentiraj