Film i TV

Na Elysiumu ne cvjetaju ruže

Banner300


Vikend kino report: Elysium predvodi ovotjedne novitete

Piše , Objavljeno

Ovog su vikenda čak četiri nova filma otvorila u američkim kinima, te odgrizla svoj komad kolača, ne ostavivši tako previše mjesta za jasnog pobjednika.

vikend kino report

Ljeto se polagano bliži kraju, a s njim u kina dolaze i zadnji veliki ljetni blockbusteri. Već sada možemo zaključiti da je ovo ljeto u globalu bilo iznimno pozitivno (naravno, što se tiče zarade, za kvalitetu ionako nitko ne pita), ali je ona vrlo nejednoliko raspoređena. Nekoliko je najvećih uspješnica (Iron Man 3, Despicable Me 2) odnijelo većinu zarade, a mnogi su skupocjeni naslovi neslavno propali (Lone Ranger, After Earth). Kako u dobrom tajmingu leži veliki dio uspjeha, nekoliko se filmova odlučilo za čuvanje do, po zaradi uglavnom mlakog, kolovoza. Jesu li su u tome uspjeli ili ne, vidi se već iz rezultata premijernog vikenda prikazivanja.

Na prvo je mjesto očekivano zasjeo Elysium, SF spektakl južnoafričkog genijalca Neilla Blomkampa, s Mattom Damonom u glavnoj ulozi. Film je zaradio 30,4 milijuna dolara, što nije katastrofa, ali je, s obzirom na sve uključene faktore, prilično slab rezultat, jedva nešto bolji od najvećih ovoljetnih kino razočaranja.

Udri Mete Dejmone, UDRI!!!

Udri Mete Dejmone, UDRI!!!

Niti zvjezdanija glumačka postava ni jaka marketinška kampanja nisu privukli previše publike, inače vrlo slabo naklonjene originalnim SF filmovima (što je samo po sebi užas!) koji nisu nastavci ili djelovi poznate franšize. Ne pomažu mu niti relativno loše ocjene na izlaznim anketama, tako da bi se vrlo lako moglo dogoditi da ovo bude četvrti veliki ovoljetni neuspjeh distributerske kuće Sony (nakon After Earth, White House Down i Štrumfova 2).

S druge strane, na vrlo je dobrom drugom mjestu otvorila komedija We’re the Millers, čiji su distributeri izabrali najbolje vrijeme za premijeru i dobro procijenili sušu komedija u ovom periodu. Glavne zvijezde filma su američka ljubimica Jennifer Aniston i Jason Sudeikis, a u paru s izravnim reklamiranjem koje obećaje dobre prvoloptaške fore, nije bilo teško zaraditi 26,6 milijuna dolara.

Stavili bismo mi još jednu sliku polugole Jennifer Aniston, ali navodno ima i drugih glumca u filmu, pa ono...

Stavili bismo mi još jednu sliku polugole Jennifer Aniston, ali navodno ima i drugih glumaca u filmu, pa ono…

Na trećem i četvrtom mjestu smjestila su se još dva noviteta, i to s dijametralno suprotnim uspjesima. Tako je novi Disneyev animirani film Planes (svojevrsni spin-off uspješnih Carsa) zaradio 22,5 milijuna dolara, što je itekako dobar rezultat, pogotovo ako se u obzir uzme da je prvotno bio najmjenjen samo DVD tržištu. U megakompaniji su u zadnji trenutak odlučili da mogu izvući još koji dolar iz džepova roditelja i njihove djece, prije nego što počne nova školska godina, te taj dio tržišta utone u jesenji san.

Djeca će ponovno poludjeti

Djeca će ponovno ludjeti, ovoga puta za avionima

S druge strane, Percy Jackson: Sea of Monsters pošteno je popušio, zaradivši svega 14,6 milijuna dolara. Istina, budžet mu nije bio abnormalno visok, ali je ovaj rezultat ipak razočaravajuć. Prvi je film iz serijala u svojem premijernom vikendu prikazivanja zaradio duplo više, pa se može zaključiti da su tri godine od posljednjeg nastavka bile ipak predugačak period, te je franšiza gotovo pa nestala s radara gledateljstva.

Navodno je upravo ovaj kiklop glavni razlog flopa novog Percya Jacksona

Navodno je upravo ovaj kiklop glavni razlog flopa novog Percya Jacksona

Na petom se mjestu, s 11 milijuna dolara zarade, smjestio akcijski triler 2 Guns. Denzel Washington i Mark Wahlberg u glavnim ulogama, te prilično dobre kritike, nisu nastavili privlačiti gledatelje u kina, a kako stvari stoje, ovo bi mogao biti jedan od Denzelovih najmanje profitabilnih filmova karijere.

Mnogo su teži udarac dobili Štrumfovi 2, sa samo 9,5 milijuna dolara zarade. Ipak, njihovo glavno tržište je Europa, gdje su ovoga vikenda uprihodili velikih 34,6 milja. Vjeruje se da bi do kraja prikazivanja mogli doseći magičnih 200, što nije loše, ali je i duplo manje od prvoga dijela.

Pfff, old skul štrumfovi su bili masu bolji...

Pfff, old skul štrumfovi su bili masu bolji…

Slična je situacija i s The Wolverineom, koji na američkom box officeu ne prolazi bajno (štoviše, po zaradi je najgori film u X-Men franšizi), a ovoga je vikenda donio samo 8 novih milijuna. No strano ga tržište debelo izvlači iz kaljuže, a do sada je iz ostatka svijeta izvukao velikih 225 milijuna dolara (što je, po zaradi, najbolji film u X-Men franšizi).

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Elysium – 30,4 milijuna dolara
  2. We’re the Millers – 26,6 milijuna dolara (38 milijuna ukupno)
  3. Planes – 22,5 milijuna dolara
  4. Percy Jackson: Sea of Monsters – 14,6 milijuna dolara (23,5 milijuna ukupno)
  5. 2 Guns  – 11,1 milijuna dolara (48,5 milijuna ukupno)
  6. The Smurfs 2 – 9,5 milijuna dolara (46,6 milijuna ukupno)
  7. The Wolverine  – 8 milijuna dolara (112 milijuna ukupno)
  8. The Conjuring – 6,7 milijuna dolara (121 milijuna ukupno)
  9. Despicable Me 2 – 5,7 milijuna dolara (338 milijuna ukupno)
  10. Grown Ups 2 – 3,7 milijuna dolara (124 milijuna ukupno)

Idućeg nas vikenda očekuje još nemilosrdne borbe za gledatelje, jer u kina ponovno dolaze četiri pretendenta na prvo mjesto. Najveći je favorit Kick-Ass 2, koji bi mogao dobro proći kod publike željne žestoke i humorom nabijene akcije.

Kick-Ass 2: slika govori više od 1000 riječi

Kick-Ass 2: slika govori više od 1000 riječi

Ne treba podcijeniti niti dvije drame: biografski film Jobs s Ashtonom Kutcherom u ulozi preminulog Appleovog tvorca Stevea Jobsa, te The Butler, biografiju jednog od najdugovječnijih batlera američkih predsjednika u povijesti. Nešto će vjerojatno pokupiti i Paranoia, špijunski triler s Harrisonom Fordom i Garyem Oldmanom, kao svojim najjačim adutima. Neka im je sa srećom!

TAGOVIbox office Elysium film vikend kino report

Komentiraj