Film i TV

Ender se igra

Banner300


Vikend kino report: Ender’s Game sramežljivo na vrhu

Piše , Objavljeno

Počelo je polagano izvlačenje predblagdanskih blockbuster aduta, a prvi se svijetu predstavio SF spektakl Ender’s Game. No ako se po zori dan poznaje, ne miriši na dobro…

Ender's Game

Ovog su se tjedna kino dvorane diljem svijeta napokon počele puniti malo značajnijim brojem gledatelja, a nakon pomalo iznenađujućeg uspjeha Gravityja, na red su došli i neki drugi visokobudžetni hollywoodski spektakli. Tako su ovoga vikenda otvorila čak tri filma koja ciljaju na veliku zaradu, no izgleda da niti jedan nije pretjerano dobro prošao.

Prvo je mjesto tako očekivano pripalo SF akcijskom filmu Ender’s Game, koji je u prvom vikendu zaradio svega 28 milijuna dolara. To i nije toliko veliki neuspjeh (pogotovo s obzirom na ne pretjerano veliki budžet od 110 milijuna dolara), ali je ipak znatno slabije od drugih naslova u toj klasi, poput serijala o Harryu Potteru ili Igara gladi. Izgleda da publiku nije privukla marketinška kampanja usmjerena na lik strogog narednika kojega glumi Harrison Ford, a svemu je kumovala i činjenica da mlađoj publici romani o Enderu i njegovim pustolovinama i nisu toliko poznati.

Ender's Game: Harrison Ford prijeti klincima? Paaaass!

Ender’s Game: Harrison Ford prijeti klincima? Paaaass!

Možda bi ovaj film i imao nekakve šanse da ostvari dobru prođu u narednim tjednima, da mu u susret ne dolaze Thor: The Dark World i The Hunger Games: Catching Fire, koji će nesumnjivo postići znatno veći uspjeh i privući veliki dio potencijalnih gledatelja. Niti ocjene filma nisu pretjerano dobre, te će se Ender morati jako pomučiti da probije granicu od 100 milijuna dolara, te mu kao jedina nada ostaje strano tržište.

Na drugo se mjesto ovoga vikenda ugnijezdio Bad Grandpa, sa zaradom od 20,5 milijuna dolara. To je iznimno dobar znak za Johnnya Knoxvillea i njegovu ekipu, jer je dokaz da gledateljima još uvijek nije dosadio takav koncept skrivene kamere.

Bad Grandpa: Johnny Knoxville zna napraviti hit!

Bad Grandpa: Johnny Knoxville zna napraviti hit!

Treće je mjesto pripalo još jednom novitetu, komediji Last Vegas, čija je uistinu zvjezdana glumačka postava uspjela zaraditi 16,5 milijuna dolara. Robert DeNiro, Michael Douglas, Morgan Freeman i Kevin Kline su u ovoj staračkoj verziji Mamurluka uspjeli pobrati prilično dobre ocjene, ali manjak reklame i vjerojatna zasićenost tim već toliko puta viđenim facama, zasigurno su utjecali na bolju prođu. Ipak, s obzirom na zadnje filmove većine glavnih glumaca (osim Freemana, koji diže fine pare), i ovo se može smatrati velikim kino uspjehom.

Last Vegas: kakva je ovo ekipa...

Last Vegas: kakva je ovo ekipa…

I četvrto je mjesto pripalo novitetu, animiranom filmu Free Birds, koji je ujedno i prvi rad Reel FX-a, tvrtke koja se inače bavi specijalnim efektima. Crtić je zaradio svega 16,2 milijuna dolara, što je vrlo veliko razočaranje, posebno ako se u obzir uzme relativno originalna priča (purice se vraćaju u prošlost kako bi ukinule Dan zahvalnosti) i idealni kino raspored. Ipak, marketinška je kampanja u potpunosti zakazala, ne ponudivši potencijalnom gledatelju ništa novo i privlačno.

Free Birds: totalno promašena marketinška kampanja

Free Birds: totalno promašena marketinška kampanja

Ostatak liste nije ponudio neke značajnije promjene, osim što valja spomenuti vrlo snažan proboj povijesne drame 12 Years a Slave, čije je prikazivanje prošireno na 410 dvorana, a zarada je uvećana za 4,6 milijuna dolara, što je fenomenalan rezultat i jasan znak da će film biti pravi hit kada otvori diljem SAD-a.

Vijest tjedna je ipak izvrsno otvaranje novog Thora na neameričkom tržištu, te zarada od čak 109 milijuna dolara u sveukupno 36 zemalja svijeta. To je ipak gotovo upola manje od nedostižnog hita godine, Iron Mana 3, te će plavokosi bog vrlo teško probiti 500 milijuna dolara na međunarodnom tržištu. No, i ovo je sasvim dovoljno…

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Ender’s Game – 28 milijuna dolara
  2. Bad Grandpa – 20,5 milijuna dolara (62 milijuna ukupno)
  3. Last Vegas – 16,5 milijuna dolara
  4. Free Birds – 16,2 milijuna dolara
  5. Gravity – 13,1 milijun dolara (219 milijuna ukupno)
  6. Captain Phillips – 8,5 milijuna dolara (82,6 milijuna ukupno)
  7. 12 Years a Slave – 4,6 milijuna dolara (8,7 milijuna ukupno)
  8. Cloudy with a Chance of Meatballs 2 – 4,2 milijun dolara (106 milijuna ukupno)
  9. Carrie – 3,4 milijuna dolara (32 milijuna ukupno)
  10. The Counselor – 3,2 milijuna dolara (13,4 milijuna ukupno)

Idući će tjedan sigurno proći u znaku novog nastavka Thora, koji bi bez imalo problema trebao prebaciti brojku od 100 milijuna dolara u prvom vikendu prikazivanja na američkom tržištu.

Thor: i bogovi će pasti na tjeme...

Thor: i bogovi će pasti na tjeme…

Od ostalih se filmova ništa ne ističe posebno, osim široke distribucije dvaju naslova, koji već neko vrijeme igraju u kinima: 12 Years a Slave i About Time. Drugim riječima, dominacija akcijskih junaka je zagarantirana!

TAGOVIbox office enderova igra Thor vikend kino report zarada u kinima zločesti djedica

Komentiraj