Film i TV

Dominacija traje i dalje

Banner300


Vikend kino report: Gravity prvi već treći tjedan zaredom

Piše , Objavljeno

U vikendu kada su otvorila čak tri nova visokoprofilna filma, Gravity je uspio zadržati prvo mjesto, te time i službeno postao jedan od deset najuspješnijih filmova godine.

Gravity

Očekivalo se da će SF trilera Gravity imati dobru prođu u kinima, ali ovakvom se uspjehu nitko nije nadao. Najveće zasluge fenomenalnom nizu od tri tjedna na vrhu američkog box officea idu usmenoj predaji, kakva se ne pamti već godinama. Malo će se naći onih, koji neće preporučiti gledanje ovog spektakla u kinima (po mogućnosti, IMAX 3D), tako da je za očekivati da će do kraja prikazivanja Gravity ući u top 5 najprofitabilnijih filmova ove godine.

Svoj je treći vikend prikazivanja SF sa Sandrom Bullock i Georgeom Clooneyem završio zaradivši još 31 milijun dolara, što je jedan od najblažih padova posljednjih nekoliko godina. Film je do sada zaradio 170 milijuna, a ove brojke ne bi čudile kada bi se radilo o situaciji da u kinima ne igraju i drugi, kvalitetni filmovi. Ali eto, Gravity je pokorio apsolutno sve… i to fatalityem!

Na drugom je mjestu drugi tjedan zaredom biografska triler drama Captain Phillips, s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi. Film je zaradio 17,4 milijuna dolara, što je pomalo razočaravajući rezultat s obzirom na naslove sličnog kalibra iz prijašnjih godina (Argo, The Social Network), ali bi svejedno trebao probiti granicu od sto milijuna.

Captain Phillips - a nemože biti loše, kada Hanks glumi

Captain Phillips – a nemože biti loše, kada Hanks glumi

Na trećem je mjestu otvorio remake kultnog horora Carrie, koji je poprilično podbacio, sa svega 17 milijuna zarađenih dolara. Chloë Grace Moretz glumi potlačenu srednjoškolku s paranormalnim sposobnostima, a kada se govori o obradama, ova je po kritici i gledateljima prilično dobro odrađena. Ipak, očekivalo se da će film uprihoditi barem 30 milijuna svog prvog vikenda prikazivanja, pogotovo kada se u obzir uzme da je ovo jedini horor u listopadu i da je Noć vještica za svega desetak dana. Analitičari ipak predviđaju da će se rezultati popraviti s približavanjem jednog od omiljenih američkih blagdana, kada svi žele osjetiti zdravu dozu straha.

Carrie - Chloë Grace Moretz je stvarno opaka klinka

Carrie – Chloë Grace Moretz je stvarno opaka klinka

Na četvrtom se mjestu i dalje solidno drži Cloudy with a Chance of Meatballs 2, s 10 milijuna dolara zarade, dok je na petom mjestu otvorio Escape Plan. Dugoočekivani zajednički projekt dvojice najvećih akcijskih zvijezda svih vremena, Slya Stallonea i Arnieja Schwarzneggera, zaradio je svega 9,5 milijuna dolara, što je za ostarjele snagatore uistinu veliko razočaranje. Da je snimljen prije 30-ak godina, zelembaći bi se brojali u stotinama milijuna, ali izgleda da nostalgija ipak ne privlači publiku u kina. Šteta, jer film je dobio prilično visoke ocjene i izgleda kao stvarno dobar akcijski film.

Escape Plan - akcijski oldtimeri nisu toliko privlačni današnjoj kino publici

Escape Plan – akcijski oldtimeri nisu toliko privlačni današnjoj kino publici

Najveće razočaranje ovoga tjedna, ali i jedno od većih katastrofa godine, zasigurno je biografska drama The Fifth Estate, koja se bavi proslavljenim internet aktivistom Julianom Assangeom. Film je u svojem prvom tjednu prikazivanja zaradio svega 1,7 milijun dolara, što je s obzirom na zanimljivu temu i trenutno iznimno traženog Benedicta Cumberbatcha u glavnoj ulozi, teško shvatljiv podbačaj.

The Fifth Estate - i sam Assange je žešće popljuvao film

The Fifth Estate – i sam Assange je žešće popljuvao film

Ostatak liste nije doživio neke značajnije promjene, a valja istaknuti jedino limitiranu premijeru nove drame Stevea McQueena, 12 Years a Slave, koja je u samo 16 kino dvorana zaradila 960 tisuća dolara (za usporedbu, The Fifth Estane je igrao u 1800 dvorana i zaradio tek duplo više). Izvrsna glumačka postava, emotivna tema o ropstvu i genijalne kritike, jamče još jednog sigurnog kandidata za ovogodišnju nagradu Oscar.

12 Years a Slave - predviđeni broj Oscara: 3 do 7

12 Years a Slave – predviđeni broj Oscara: 3 do 7

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Gravity – 31 milijun dolara (171 milijun ukupno)
  2. Captain Phillips – 17,3 milijuna dolara (53,3 milijuna ukupno)
  3. Carrie – 17 milijuna dolara
  4. Cloudy with a Chance of Meatballs 2   – 10,1 milijun dolara (93,1 milijun ukupno)
  5. Escape Plan – 9,8 milijuna dolara
  6. Prisoners – 2 milijuna dolara (57,3 milijuna ukupno)
  7. Enough Said – 1,8 milijuna dolara (10,8 milijuna ukupno)
  8. The Fifth Estate– 1,7 milijuna dolara
  9. Runner Runner – 1,6 milijuna dolara (17,5 milijuna ukupno)
  10. Insidious: Chapter 2 – 1,5 milijuna dolara (80,9 milijuna ukupno)

Idućeg će se tjedna Gravity morati boriti protiv dva nova teška protivnika. Prvi je krim-drama The Counselor, novi film velikog Ridleya Scotta. Uz face poput Brada Pitta, Michaela Fassbendera, Penelope Cruz, Cameron Diaz i Javiera Bardema, te našeg Gorana Višnjića, film ne bi trebao imati problema zaraditi opasne novce.

The Counelor - koliko god se trudili, nismo uspjeli naći fotku s Goranom VIšnjićem. Ali tu je on negdje, ne bi nam lagali...

The Counelor – koliko god se trudili, nismo uspjeli naći fotku s Goranom VIšnjićem. Ali tu je on negdje, ne bi nam lagali…

Drugi je izazivač novi projekt tvorca Jackassa, Bad Grandpa. Istina, nema ostatka budala i mazohista na koje smo navikli, ali i ovo bi moglo biti itekako zabavno filmsko iskustvo. Johnny Knoxville kao 86-godišnji rasist, šovinist i opaki gad, koji provocira ekipu nesvjesnu da ih se snima? Ahhhh, povratak u dobra, stara vremena…

TAGOVIbox office Carrie gravitacija kapetan phillips kino kino hitovi vikend kino report

Komentiraj