Film i TV

I Terminator je pokleknuo pred dinićima

Banner300


Vikend kino report: ‘Jurassic World’ nedostižan za ‘Terminatora’ i ‘Magic Mikea’

Piše , Objavljeno

Iako su ovaj vikend u kina krenula čak dva jača filmska nastavka, niti to nije bilo dovoljno da s trona skinu neuništivi Jurassic World.

terminator 3Čak niti najoptimističniji prognostičari nisu mogli predvidjeti kako će Jurassic World biti svjetski megahit, a kamoli najprofitabiliniji film ljeta. Ipak, svaki se tjedan sruši pokoji novi rekord, a u Universalu vjerojatno ne stignu prebrojati sve pare koje im se svakodnevno slijevaju na račune. Tako je već četvrti tjedan završen na prvom mjestu uz zaradu od 30,9 milijuna dolara! Kako su Ameri ovaj vikend proslavili svoj Dan nezavisnosti, diglo se još oko 14 milijuna dolara na dodatna dva dana “produženog vikenda”, pa je sada ukupna zarada u SAD-u ogromnih 550 milijuna dolara, što je postignuto u rekordnih 24 dana. S lovom sa stranih tržišta konačna se brojka popela na 1,38 milijarde dolara, što znači kako je Jurassic World trenutno na petoj poziciji ljestvice zarade svih vremena. Za Furious 7 će im trebati još oko 120 milijuna dolara, što je sasvim lako dohvatljiva brojka.

Jurassic World - kadar koji je postao meme

Jurassic World – kadar koji je postao meme

Na drugom mjestu i dalje tijesno zaostaje Pixarov animirani hit Inside Out i to sa zaradom od 30,1 milijun dolara, a ovo je treći tjedan da igra u američkim kinima gdje je već zaradio gotovo 250 milijuna dolara. Za razliku od Jurassic Worlda, ovaj crtić ima dosta velikih problema sa stranim tržištem, ali filmovi u njegovoj klasi uglavnom trebaju vremena da se probiju i osvoje publiku. Dovoljno je samo sjetiti se Frozena, koji je imao gotovo identičan put do nevjerojatnog uspjeha!

Inside Out - i dalje jedan od najboljih crtića ikad!

Inside Out – i dalje jedan od najboljih crtića ikad!

Na trećem je mjestu razočaravajuće otvorio Terminator Genisys, peti nastavak slavne franšize o robotu iz budućnosti koji se vraća ubiti/spasiti… koga god su scenaristi već izmislili da treba ubiti/spasiti, a zarada od 28,7 milijuna dolara je ispod svake razine očekivanog. Čak niti povratak velikog Arnolda Schwarzeneggera nije pomogao privući veći broj gledatelja, a niti kritika i ocjene gledatelja nisu pomogle da se progura koja dobra riječ o ovom SF spektaklu. Kakva-takva utjeha je 85 milijuna dolara zarađenih na stranom tržištu, ali uz produkcijske troškove od 155 milijuna dolara možda čak niti to neće biti dovoljno da šesti i sedmi nastavak, koji su već najavljeni za 2016. i 2017. godinu, na kraju i budu realizirani. Arnie jednostavno više nije mamac za gledatelje, pa čak i kada se radi o nastavku jednog od najvećih filmskih serijala svih vremena.

Terminator Genisys - na što si spao, moj Arnie...

Terminator Genisys – na što si spao, moj Arnie…

Četvrtim je mjestom otvorio Magic Mike XXL, striperski film s Channingom Tatumom u glavnoj ulozi, koji je u prva tri dana ulovio 11,6 milijuna dolara i to uz nevjerojatnih 96% ženske publike. Film ima solidne kritike i ocjene gledatelja, a u korist mu ide i budžet od svega 15-ak milijuna dolara što znači kako će se u najgorem slučaju barem pokriti. S obzirom na vrlo agresivnu promidžbu i dobar buzz koji ga je pratio to i dalje nije neka velika lova, ali s toliko fokusiranom ciljanom publikom teško je bilo očekivati nešto više. Prvu petorku pak zatvara Ted 2 s novih 11 milijuna dolara što zajedno s dosad uprihođenim parama na domaćem i stranom tržištu znači pristojnih 94 milijuna dolara, ali i vrlo vjerojatni kraj ovog serijala.

Magic Mike XXL - pfff, nikaj posebno, par sklekova i trbušnjaka i mi ovo možemo...

Magic Mike XXL – pfff, nikaj posebno, par sklekova i trbušnjaka i mi ovo možemo…

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Jurassic World – 30,9 milijuna dolara (558,1 milijun dolara ukupno)
  2. Inside Out – 30,1 milijun dolara (246,2 milijuna dolara ukupno)
  3. Terminator Genisys – 28,7 milijuna dolara (44,2 milijuna dolara)
  4. Magic Mike XXL – 11,6 milijuna dolara (26,7 milijuna dolara)
  5. Ted 2 – 11 milijuna dolara (58,3 milijuna dolara)
  6. Max – 6,6 milijuna dolara (25,3 milijuna dolara)
  7. Spy – 5,5 milijuna dolara (97,9 milijuna dolara ukupno)
  8. San Andreas – 3 milijuna dolara (147,4 milijuna dolara ukupno)
  9. Me and Earl and the Dying Girl – 1,3 milijuna dolara (4 milijuna dolara)
  10. Dope – 1,1 milijun dolara (14,1 milijun dolara ukupno)

Idući vikend otvaraju čak tri nova filma potpuno različitih žanrova i ciljane publike, tako da možemo očekivati opasnu borbu i jednog gotovo sigurnog pobjednika. To će po svemu sudeći biti animirani Minions, film o malim žutim pomoćnicima svjetskih zlikovaca koji bi mogao ići čak i do 100 milijuna dolara. Marketinška kampanja je bila iznimno agresivna, baza fanova već postoji, a malci su jedni od omiljenih animiranih likova uopće. Prve su kritike vrlo dobre tako da se nikako ne očekuje podbačaj.

Minions - ovdje će se množiti para i para

Minions – ovdje će se množiti para i para

Drugi je novitet mistični SF triler Self/less Tarsema Singha s Ryanom Reynoldsom i i Benom Kingsleyem u glavnim ulogama, koji gotovo uopće nije imao reklame i od kojeg se uistinu ne očekuje mnogo. Prve su kritike vrlo loše, film po trailerima izgleda dosta jeftino i nezrelo, a i tema je već dobrano islužena. Budžet je još uvijek nepoznat, ali teško je povjerovati kako će se ovaj film uspjeti pokriti.

Self/less - piši kući propalo, Reynoldse!

Self/less – piši kući propalo, Reynoldse!

Za kraj je tu i novi found footage horor The Gallows koji slijedi već ustaljenu i totalno potrošenu formulu snimanja jeftinih filmova kako bi se ostvarila maksimalna zarada. Klasična priča o klincima koji pokušavaju “istražiti” ukleto mjesto i nađu se u borbi za vlastiti život nije ništa novo, ali vjerojatno će se naći dovoljno gledatelja koje ovakve stvari još uvijek pale da se opravdaju mala ulaganja. Tko zna, možda film postane neočekivani hit!

TAGOVIblockbuster box office Filmovi hit kino spektakl vikend kino report

Komentiraj