Film i TV

The Purge ubija

Banner300


Vikend kino report: niskobudžetni The Purge zaradio 36,4 milijuna dolara

Piše , Objavljeno

Protekli vikend je na američkom box officu bio jedan od dosadnijih u ovoj godini, ali se svejedno našlo mjesta za pokoje iznenađenje.

the purge

Niti jedan ovoljetni veliki blockbuster nije otvorio ovoga vikenda, što je dalo priliku dvama outsiderima da zarade nešto zelenjave. Tako su s prikazivanjem počeli niskobudžetni horror The Purge i komedija The Internship, a potonji je iz ovog dvoboja izašao potučen do nogu.

Kada film košta samo 3 milijuna dolara, a prvog vikenda na blagajnama zaradi 36,4 milijuna, može se govoriti o golemom uspjehu. The Purge je na svojoj strani imao samo jedno (Ethan Hawke) i pol (Lena Headey) veliko hollywoodsko ime, te gotovo nikakav marketing, ali je svojom zanimljivom pričom uspio privući veliki broj zaljubljenika u horore. Film se bavi distropijskom slikom SAD-a u bliskoj budućnosti, u kojoj je stopa kriminala toliko velika, da zakonodavstvo jednostavno više ne može kontrolirati taj val zločina. Zato se jednom godišnje organizira 12-satno ‘Pročišćenje‘, u kojem je apsolutno sve dozvoljeno. Nema policije, nema hitne pomoći, nema vatrogasaca. To je period u kojem se obični građani moraju obračunati s kriminalcima, a na svojoj koži će to doživjeti i jedna sasvim obična obitelj, kada im neznanac pozvoni na vrata.

the purge

Ethan Hawke i Lena Headey ipak nisu radili za džabe

The Purge ima najbolje otvaranje za jedan horror film u zadnje dvije godine, te se predviđa da će na kraju skupiti oko 80 milijuna dolara (takvi filmovi nakon prvog vikenda obično padnu vrlo brzo). Ipak, s obzirom na budžet, producenti već sada trljaju ruke.

The Internship (Pripravnici) je pak otvorio sa skromnih 18,1 milijun dolara, što je s obzirom na budžet od 58 milja, i znatno više reklame nego The Purge, rezultat kojim nitko ne može biti zadovoljan. Posebno je to težak udarac zvjezdanom dvojcu Wilson-Vaughn, koji su izgleda izgubili svoj kredit kod američke publike. Filmu se najviše zamjera izravna promocija Googlea, a slabe ocjene kritike i gledatelja, te PG-13 oznaka (znači da nije toliko sirov i ‘prost’) ne obećavaju bolju budućnost.

the internship

Kažu da The Internship opako reklamira Google. Mi nemamo pojma o čemu oni pričaju….

Između ove dvije premijere, na listi su se smjestili Brzi i žestoki 6 na drugom mjestu s 19,7 milijuna, te Majstori iluzije na trećem mjestu s 19,5 milijuna dolara zarade. Za oba je filma to izvrstan rezultat, a Brzi i žestoki su usput probili 200 milijuna dolara zarade na domaćem tržištu. Na petom mjestu se još uvijek dobro drži animirani Epic sa 12,1 milijun, a slijedi ga Star Trek s 11,7 milijuna dolara zarade.

Sedmo mjesto ovoga tjedna pripalo je nesuđenom blockbusteru After Earth, koji i dalje nastavlja razočaravati svoje tvorce, glavne glumce, ali i fanove. Zaradio je samo 11,2 milijuna dolara (46,5 milijuna ukupno), a katastrofalne ocjene znače i njegov skori kraj na domaćoj top ljestvici. Kakva takva utjeha dolazi sa stranog tržišta, gdje film bilježi solidne rezultate (48,6 milijuna u prvom vikendu prikazivanja), te možda nekako i uspije isplivati na površinu.

after earth

Ovaj pogled dovoljno govori o tome tko tu koga smatra krivcem za propast filma!

Ipak, svi filmovi na ovotjednoj listi mogu zaboraviti neku ozbiljniju zaradu u nadolazećim danima, jer idućeg vikenda dolaze dva velika igrača, koja će pobrati sav šlag. Prvi je, naravno, Man of Steel, jedan od najisčekivanijih blockbustera ove godine, a kao tihi pratitelj nam dolazi i postapokaliptična komedija This is the End, čija će zvjezdana glumačka ekipa i izvanredne inicijalne ocjene najviše naštetiti The Internshipu.

TAGOVIfilm Man of Steel the purge This is the end vikend kino report

Komentiraj