Film i TV

Potop isplivao

Banner300


Vikend kino report: Noah doplovio do prvog mjesta, Sabotage doživio teški brodolom

Piše , Objavljeno

Sa slabom konkurencijom i nadolazećim blagdanima, biblijski ep Noah nije imao previše problema zauzeti prvo mjesto, dok je Schwarzenegger doživio još jedno veliko razočaranje.

Noah

Kraj ožujka i početak travnja neće biti upamćeni po dobrom od strane velikih filmskih distributera, pogotovo što se tiče (njima) domaćeg tržišta. S druge strane, strano tržište postaje sve jače, pa će tako u skorijoj budućnosti vjerojatno biti potrebno mijenjati taktike ako se želi zaraditi na velikim i skupocjenim blockbusterima.

Sve osim prvog mjesta u premijernom vikendu prikazivanja za biblijski bi spektakl Noah bilo ogromno razočaranje, tako da se 44 milijuna dolara mogu smatrati itekako velikim uspjehom. Darren Aronofsky i glavna zvijezda, Russell Crowe, uspjeli su privući velik broj gledatelja, koje nije toliko smela činjenica da se ne radi o baš točnoj ekranizaciji poznate priče o potopu. Izgleda da su ovaj put važni faktori bili specijalni efekti, katastrofe, akcija i kontroverze, tako da je za očekivati kako će ovaj film do kraja prikazivanja zaraditi barem 100 milijuna dolara.

Noah - da je Abramović živio u ono doba, napravio bi još veću arku...

Noah – da je Abramović živio u ono doba, napravio bi još veću arku…

Inače, ovo je najbolje otvaranje ikada za neki film Russella Crowea, a u prva je tri dana zaradio više od sva četiri prijašnja filma redatelja Darrena Aronofskog. Ocjene kritike i gledatelja nisu previše bajne, ali to se uglavnom mora pripisati fantastičnim elementima koji se nisu isticali u marketinškoj kampanji. Valja naglasiti da je film u Rusiji digao čak 17,2 milijuna dolara u prva tri dana prikazivanja, što je četvrti rezultat svih vremena za tu državu.

Na drugo je mjesto pao prošlotjedni broj jedan, distropijski akcijski film Divergent, s novih 26,5 milijuna dolara. To je izvanredan rezultat koji gotovo sigurno garantira i snimanje nastavaka, a dovoljan je dokaz i tome da se publika ipak još uvijek nije zasitila ekranizacija young-adult uspješnica.

Divergent - je li ovo nekakav plesni film?

Divergent – je li ovo nekakav plesni film?

Muppets Most Wanted su pali na treće mjesto s 11,4 milijuna dolara, što je također vrlo dobar rezultat, pogotovo kada se u obzir uzme prilično mlak premijerni vikend. Mr. Peabody & Sherman se s druge strane izvanredno drži na četvrtoj poziciji s novih 9,5 milijuna dolara, što ga približava na samo korak do okrugle stotke.

Peto je mjesto ovaj tjedan pripalo iznenađujućem indie hitu God’s Not Dead, koji je zaradio velikih 9,1 milijun dolara u svom prvom vikendu u nešto proširenijoj distribuciji, a ista je stvar i s Wes Andersonovim remek djelom The Grand Budapest Hotel, koji drži šesto mjesto sa solidnih 8,8 milja.

The Grand Budapest Hotel - već nam se popeo na vrh glave, hoćemo ga napokon pogledati!

The Grand Budapest Hotel – već nam se popeo na vrh glave, hoćemo ga napokon pogledati!

Tek je sedmim mjestom otvorio novi akcijski film Arnolda Schwarzeneggera, Sabotage. Slabašnih 5,3 milijuna dolara je najgore otvaranje Guvernatora u posljednjih 30 godina, te sada postaje sasvim jasno kako publiku uopće ne privlači 70-godišnji mišićavko, barem ne u akcijskim ulogama. Šteta, jer mora se reći da film koji je napisao i režirao slavni David Ayer uopće ne izgleda toliko loše.

Sabotage - ma volimo mi Arnieja, ali vrijeme njegovih akcijskih junaka je prošlost

Sabotage – ma volimo mi Arnieja, ali vrijeme njegovih akcijskih junaka je prošlost

Od ostalih zanimljivosti valja istaknuti animirani megahit Frozen, koji je ovaj vikend prešao zaradu od 1,07 milijardi dolara, postavši time deseti film svih vremena po zaradi, te je napokon skinuo Toy Story 3 s liste najprofitabilnijih crtića. Svaka čast!

Sasvim je drugačija priča katastrofalno otvaranje komedije Bad Words, redateljskog prvijenca Jasona Batemana. Iako ga i publika i kritika poprilično hvale, film je zaradio svega 2,6 milijuna dolara, te ga samo čudo može spasiti od totalnog potopa.

Bad Words - redateljsko i glumački promašaj Jasona Batemana

Bad Words – redateljsko i glumački promašaj Jasona Batemana

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Noah – 44 milijuna dolara
  2. Divergent – 26,5 milijuna dolara (95,3 milijuna dolara)
  3. Muppets Most Wanted – 11,4 milijuna dolara (33,2 milijuna dolara)
  4. Mr. Peabody and Sherman – 9,5 milijuna dolara (94,9 milijuna dolara)
  5. God’s Not Dead – 9,1 milijun dolara (22 milijuna dolara)
  6. The Grand Budapest Hotel – 8,8 milijuna dolara (24,5 milijuna dolara)
  7. Sabotage – 5,3 milijuna dolara
  8. Need for Speed – 4,3 milijuna dolara (37,8 milijuna dolara)
  9. 300: Rise of an Empire – 4,3 milijuna dolara (101,1 milijun dolara)
  10. Non-Stop – 4,1 milijun dolara (85,2 milijuna dolara)
Captain America 2 - Ameri vole svog kept'na

Captain America 2 – Ameri vole svog kept’na

Idući nas vikend očekuje samo jedno veliko otvaranje, i to prvog pravog ljetnog superjunačkog blockbustera, Captaina Americe 2. Traileri, najave, promo snimke i ostali teror kojim smo bili zasipani posljednjih nekoliko mjeseci napokon će prestati, pa ćemo uskoro moći vidjeti je li Chris Evans uspio podići igru na idući nivo. Po prvim kritikama i rezultatima s blagajni u 50-ak zemalja u kojima već igra, izgleda da je!

TAGOVIblockbuster box office hollywood kino noah sabotage vikend kino report

Komentiraj