Film i TV

Frankensteinovo čudovište je popušilo

Banner300


Vikend kino report: Ride Along i dalje na vrhu, Frankenstein potonuo

Piše , Objavljeno

U Hollywoodu se svi polagano spremaju za nadolazeće Oscare, tako da je noviteta na listi malo, a i oni koji su se na njoj našli, debelo su popušili.

I-Frankenstein

Za nama je još jedan ubitačno dosadan vikend na američkom box officeu, koji je vidio samo jednu pravu premijeru za širu publiku. Ostatak filmova na listi već neko vrijeme ubire pare, tako da većih iznenađenja nije bilo.

Zahvaljujući uistinu slaboj konkurenciji, na prvom je mjestu već drugi tjedan zaredom buddy komedija Ride Along, koja je ovoga vikenda uspjela dignuti solidnih 21,2 milijuna dolara. Inače bi se s ovakvim ciframa film ugurao na peto ili šesto mjesto, ali biznis je uistinu slab ovih dana.

Ride Along - Jedan je smiješan, a drugi je Ice Cube

Ride Along – Jedan je smiješan, a drugi je Ice Cube

Kevin Hart i Ice Cube nastavljaju privlačiti publiku željnu klasične prvoloptaške komedije, a samo se čeka dan kada će izaći i službena najava snimanja nastavka ovog kino hita. Film bi do kraja prikazivanja trebao bez problema preći cifru od 100 milijuna dolara, što je za jednu ovakvu komediju izvanredan rezultat.

Na drugom se mjestu dobro drži ratna drama Lone Survivor, koja treći vikend u kino distribuciji završava s novih 12,6 milijuna dolara. U nedostatku ikakvih zanimljivosti, valja napomenuti da je ovo prvi slučaj nakon 1994. godine, da jedan filmski studio (Universal Pictures) ima dva filma na prve dvije pozicije dva vikenda za redom. Prije 20 godina taj su uspjeh postigli hitovi Warner Brosa Smrtonosna zemlja (Steven Seagal na vrhuncu) i prvi nastavak kultnog ledolomca Jima Carreyja, Ace Ventura.

I The Nut Job na trećem mjestu dobro iskorištava trenutno stanje u kinima, te je ovoga vikenda zaradio 12,3 milijuna dolara, što je izvrstan rezultat s obzirom na činjenicu da ga ni publika ni kritika ne smatraju odviše kvalitetnim djelom.

The Nut Job - nije za djecu, a niti za odrasle

The Nut Job – nije za djecu, a niti za odrasle

Četvrtu poziciju drži još jedan animirani film, pa je tako Frozen zaradio novih 9 milijuna dolara u svom devetom tjednu prikazivanja. Time je prestigao U potrazi za Nemom kao najprofitabilniji originalni animirani film svih vremena, a do kraja svog kino života bi mogao srušiti i još pokoji rekord.

Stolica se opasno klima špijunskom trileru Jack Ryan: Shadow Recruit, koji svoj drugi tjedan na listi završava na petom mjestu sa svega 8,8 milijuna dolara zarade. S obzirom na ime Toma Clancyja i ono što Jack Ryan znači fanovima diljem svijeta, ukupno zarađenih 30 milijuna dolara može se smatrati velikim razočaranjem.

Što tek reći za SF horor I, Frankenstein, koji je u svom premijernom tjednu potonuo tako ružno, da je bilo neugodno gledati kako ga sijeku sa svih strana. Samo 8,3 milijuna dolara definitivno neće zadovoljiti ničije apetite, no mora se priznati da je od prvog trailera bilo jasno kako se radi o izglednoj katastrofi, koja se može mjeriti s onom recentnog Herculesa. Aaron Eckhart kao Frankensteinovo čudovište, prilično loš CGI i priča temeljena na (u najbolju ruku) prolaznom stripu definitivno nije dovoljno za kvalitetan film.

I, Frankenstein - sve je to od lošeg CGI-ja

I, Frankenstein – sve je to od lošeg CGI-ja

Od ostalih zanimljivosti valja spomenuti da su Dallas Buyers Club i Nebraska odlučili profitirati od svojih oscarovskih nominacija, te su napokon krenuli u širu kino-distribuciju. Jest da im se zarade kreću od milijun do dva milijuna dolara, ali za takve teške i sumorne drame to je itekako veliki uspjeh.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Ride Along – 21,2 milijuna dolara (75,4 milijuna ukupno)
  2. Lone Survivor – 12,6 milijuna dolara (93,6 milijuna ukupno)
  3. The Nut Job – 12,3 milijuna dolara (40,3 milijuna ukupno)
  4. Frozen – 9 milijuna dolara (347,8 milijuna ukupno)
  5. Jack Ryan: Shadow Recruit – 8,8 milijuna dolara (30,2 milijuna ukupno)
  6. I, Frankenstein – 8,3 milijuna dolara
  7. American Hustle – 7,1 milijuna dolara (127 milijuna ukupno)
  8. August: Osage County – 5 milijuna dolara (26,5 milijuna ukupno)
  9. The Wolf of Wall Street – 5 milijuna dolara (98 milijuna ukupno)
  10. Devil’s Due – 2,8 milijuna dolara (12,9 milijuna ukupno)

Niti idući tjedan neće donijeti previše uzbuđenja, pogotovo s obzirom na to kakva dva filma imaju zakazanu premijeru. Nova drama Jasona Reitmana, Labor Day, upariti će Kate Winslet i Josha Brolina, kao depresivnu samohranu majku i ranjenog kriminalca u bijegu od policije. Ne čini se da će publika pohrliti u kina zbog ovoga…

Labor Day - nadamo se da ima opakih bitaka ili barem pokoje vanzemaljske invazije

Labor Day – nadamo se da ima opakih bitaka ili barem pokoje vanzemaljske invazije

S druge strane, Zac Efron bi mogao biti dovoljan mamac za romantičnu komediju That Awkward Moment, koja se bavi onim trenucima u vezi kada se jedan od partnera pita: “Kamo ide naša veza?” Uz kvalitetan marketing i poguranac dobre usmene predaje, ovo bi se moglo pokazati jednim od većih siječanjskih iznenađenja.

TAGOVIblockbuster box office Frankenstein kino vikend kino report

Komentiraj