Film i TV

Nema oprosta za Grad Grijeha

Banner300


Vikend kino report: Sin City 2 postao jedna od najvećih katastrofa godine

Piše , Objavljeno

Izgleda da se iznenađenja od prošlog vikenda nastavljaju pa je tako novom žrtvom loših produkcijskih odabira postao krim-triler Sin City: A Dame to Kill For.

sin city 2

Mnogi hejteri Hollywooda kao jedan od glavnih argumenata protiv ovog kolektiva za štancanje filmova i zaradu hrpetine love navode kako praktički postoji formula po kojoj će neki film biti uspješan i studijima osigurati brdo para. Ako se ikada skupilo dovoljno dokaza protiv ovakvih tvrdnji, onda je to definitivno ovoga ljeta, kada su gledatelji još jednom dokazali kako se njihovo mišljenje i njihov odabir jednostavno ne mogu predvidjeti.

Svoj četvrti tjedan u kino dvoranama na najbolji je način proslavio SF spektakl Guardians of the Galaxy koji se u nedostatku prave konkurencije odlučio vratiti na prvo mjesto i dignuti još 17,6 milijuna dolara. S obzirom na to da su ovaj vikend otvarala čak tri solidna filma i izgledna favorita za prvo mjesto, ovako nešto je poprilično neobičan tijek događaja, ali još više potvrđuje kako se neobična priča o skupini svemirskih odmetnika može smatrati najvećim hitom ljeta. To pokazuju i brojke pa je tako Guardians of the Galaxy i službeno pretekao Captain America: The Winter Soldier te postao najprofitabilniji film godine na američkim kino blagajnama. Što se tiče svijeta, pored konkurencije poput spektakla Transformers: Age of Extinction, teško je išta tražiti…

Guardians of the Galaxy - OK, ovaj smo nastavak riješili, ajmo sad na sljedeći!

Guardians of the Galaxy – OK, ovaj smo nastavak riješili, ajmo sad na sljedeći!

Na drugom se mjestu sa solidnih 16,8 milijuna dolara smjestio Teenage Mutant Ninja Turtles pa su kornjače tako do sada digle već 150 milja. Izgleda da se ovaj reboot franšize pokazao kao pun pogodak, a prava se “šteta” očekuje kada film zaigra i u ostatku svijeta. Ipak, radi se o brendu koji je prepoznatljiv od antarktičkog leda do britanskog dvora pa se očekuje barem još 3 puta toliko love.

Treće je mjesto ovog vikenda pripalo novitetu, romantičnoj drami If I Stay, koja svoje glavne adute vidi u mladoj glumici Chloë Grace Moretz i svom književnom predlošku, romanu Gayle Forman. Film je tako u prva tri dana zaradio 16,4 milijuna dolara, što je solidan rezultat, ali ništa što bi se moglo posebno istaknuti. S obzirom da su većinu gledatelja činile djevojke mlađe od 25 godina, koje nisu pretjerano velika demografska skupina, If I Stay bi vrlo brzo trebao potonuti i već za dva-tri tjedna u potpunosti nestati iz kino dvorana.

If I Stay - Chloe je simpatična, ali brate, ne zna glumiti da ga j**eš!

If I Stay – Chloe je simpatična, ali brate, ne zna glumiti da ga j**eš!

Na četvrto je mjesto, sa zaradom od 11 milijuna dolara, pala komedija Let’s Be Cops, što je za film kojega je kritika doslovno sasjekla, prilično dobar uspjeh. Ova se niskobudžetna komedija s par relativno nepoznatih glumaca tako opasno približila brojki od 50 milijuna dolara pa ekipa koja je radila na njemu može slaviti kao da je osvojila 12 nagrada Oscar. Takve priče o uspjehu gotovo uvijek znače i snimanje nastavka pa bismo već idućeg godine mogli gledati i Let’s Be Cops 2. Eh sad, kada bi barem neki analitičar znao objasniti zašto je baš ova komedija uspjela, a 90% ih neslavno propadne…

Prvu petorku zatvara drugi novitet ovog vikenda, sportska drama When the Game Stands Tall, čiji utržak mjeri 9 milijuna dolara. To ovu biografsku priču o Bobu Ladouceouru, legendarnom treneru srednjoškolske football ekipe koja je nanizala 151 službenu utakmicu bez poraza, svrstava u niži razred tog žanra, s filmovima poput ovogodišnjih Million Dollar Arm i Draft Day. Ipak, nema razloga za neku zabrinutost jer ovakve se posvete velikanima sporta uglavnom na kraju isplate pa se skupi taman dovoljno love da se pronađe neka nova, zanimljiva legenda.

When the Game Stands Tall - dug je put od Isusa do trenera američkog nogometa

When the Game Stands Tall – dug je put od Isusa do trenera američkog nogometa

Ono što je definitivno vijest tjedna jest katastrofalno otvaranje stiliziranog krim-trilera Sin City: A Dame to Kill For, koji je svoj prvi vikend skupio bijednih 6,8 milijuna dolara, što je pad od čak 80% s obzirom na kultnog prethodnika. Frank Miller i Robert Rodriguez snimili su, po svemu sudeći, dosta lošiji nastavak koji će teško izdržati duže od dva tjedna na top ljestvici. A mi smo mu naivno predviđali prvo mjesto i lov na onih 158 milijuna dolara koliko je prvi dio utržio… pih!

Sin City: A Dame to Kill For - možda je ružna njuška Mickeya Rourkea kriva za neuspjeh filma? Naaah, nema šanse!

Sin City: A Dame to Kill For – možda je ružna njuška Mickeya Rourkea kriva za neuspjeh filma? Naaah, nema šanse!

S obzirom na greške koje su učinjene u produkciji i marketingu, ovakav rezultat zapravo uopće ne čudi. Prije svega, od prvog je dijela prošlo čak 9 godina te se revolucionarna stilizacija u tom periodu jednostavno… potrošila. Došlo je mnogo filmova koji izgledaju slično i pričaju priču na gotovo identičan način, tako da publici ovo jednostavno više nije toliko zanimljivo. Drugi je razlog definitivno i loša marketinška kampanja koja nije istaknula adute ovog filma i činjenicu da izlazi baš ovaj vikend! Naposljetku, valja reći i da jedan dio odgovornosti leži i na Rodriguezu, čija je karijera u posljednje vrijeme u opasnom padu (Machete Kills je bio jedna od većih katastrofa prošle godine). Roberte, koliko god ti mislio da tome nije tako, ljudi pamte sranja!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Guardians of the Galaxy – 17,6 milijuna dolara (251,9 milijuna dolara ukupno)
  2. Teenage Mutant Ninja Turtles – 16,8 milijuna dolara (145,6 milijuna dolara ukupno)
  3. If I Stay – 16,4 milijuna dolara
  4. Let’s Be Cops – 11 milijuna dolara (45,2 milijuna dolara ukupno)
  5. When the Game Stands Tall – 9 milijuna dolara
  6. The Giver – 6,7 milijuna dolara (24,1 milijun dolara ukupno)
  7. The Expendables 3 – 6,6 milijuna dolara (27,5 milijuna dolara ukupno)
  8. Sin City: A Dame to Kill For – 6,5 milijuna dolara
  9. The Hundred-Foot Journey – 5,6 milijuna dolara (32,8 milijuna dolara ukupno)
  10. Into the Storm – 3,8 milijuna dolara (38,3 milijuna dolara ukupno)

Sljedeći bi tjedan trebao biti nešto sporiji, sa samo dva filma koji će imati nešto širu distribuciju. Favorit među njima je definitivno The November Man, špijunski triler snimljen po romanu Billa Grangera. Glavni su mamac za publiku definitivno Pierce Brosnan i prekrasna Olga Kurylenko, a izgleda da je cilj stvoriti svojevrsnu franšizu na poprilično popunjenom tržištu ostarjelih junaka. Istina, Liamu Neesonu je uspjelo, ali Kevin Costner i njegov 3 Days to Kill  pokazuju da se u igru ne može ubaciti baš svatko. The November Man je velikim dijelom sniman u Beogradu, a studio je toliko siguran da će ovaj film biti uspješnica da je već odobreno i snimanje nastavka. Tko zna, možda ovaj put ekipa doleti i do Zagreba!

The November Man - Pierce Brosnan radi sranja po Beogradu

The November Man – Pierce Brosnan radi sranja po Beogradu

Zanimljiv se čini i horor As Above, So Below za koji vam suhoparni podaci o glumcima i ostatku ekipe neće pomoći jer ih sigurno ne znate. Ljubitelji žanra možda bi mogli biti upoznati s imenom redatelja Johna Ericka Dowdlea, koji je radio na vrlo dobrom Quarantineu i Devilu, a ovaj se put pozabavio s jednom od najzanimljivijih tema za film strave: skupinom mladih istraživača koji se nađu zarobljeni duboko u pariškim katakombama, okruženi stvarima i pojavama viđenim jedino u svojim noćnim morama! Ufff, bome grdo…

TAGOVIblockbuster Filmovi kino ljetni hitovi Sin City vikend kino report

Komentiraj