Film i TV

F... the police!

Banner300


Vikend kino report: ‘Straight Outta Compton’ uništio favorizirani ‘The Man From U.N.C.L.E.’

Piše , Objavljeno

Izgleda kako NWA i dalje ima ogromno značenje za Amerikance, koji su pohrlili u kina pogledati biografski film o ovom kultnom sastavu i totalno ignorirali Guya Ritchieja i njegovu špijunsku ludoriju.

comptonPrije gotovo 30 godina su pokrenuli glazbeno-kulturološku revoluciju, a sada istu stvar čine i na filmu. Naravno, radi se o kultnom sastavu NWA, ekipici koju su vodili Dr. Dre, Ice Cube i pokojni Eazy-E, a koja se s pravom smatra začetkom gangsta rapa. Istina, odjeci će biti daleko manji nego kada su ovi mladi dečki krajem 80-ih oslikavali sliku podijeljenog SAD-a, ali mnogi kritičari već sada tvrde kako je Straight Outta Compton biografski film koji će se u narednih nekoliko godina itekako kopirati. Ako ne zbog kvalitete, onda zasigurno zbog love koju je zaradio u prvom vikendu prikazivanja: 56,1 milijun dolara!

Straight Outta Compton - Ice Cubea glumi njegov sin, O'Shea Jackson Jr.

Straight Outta Compton – Ice Cubea glumi njegov sin, O’Shea Jackson Jr.

Još jedan veliki pogodak za Universal, koji je već sredinom osmog mjeseca došao do nevjerojatnih i rekordnih 2 milijarde dolara zarade u SAD-u! Pretpostavljalo se kako će Straight Outta Compton biti hit, ali ovakva je lova iznenadila mnoge, a i kritika i gledatelji su itekako zadovoljni. Priča je svakako zanimljiva i društveno angažirana, a nije nerealno očekivati kako će F. Gary Gray dobiti nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja. Naravno, koliko god zarada na domaćem tržištu bila velika, osjetiti će se izostanak iste u ostatku svijeta, koji je vrlo vjerojatno slabo upoznat s radom ove genijalne grupe. A ne možemo ih niti kriviti… ne bi niti Ameri hrlili u kina gledati biografski film o usponu i padu Mate Miše Kovača!

Na drugo je mjesto sa 17 milijuna dolara skliznuo Mission: Impossible – Rogue Nation, što je jako dobro za treći tjedan prikazivanja. Uz velike pare koje se obrću na stranom tržištu, možemo očekivati 500 milijuna dolara ukupne zarade već idućeg tjedna! To na žalost ne možemo reći za veliki debakl koji je doživio The Man From U.N.C.L.E., skupocjenu špijunsku akcijsku komediju koja je premijerni vikend zatvorila sa bijednih 13,5 milijuna dolara, što na 75 milja produkcijskih troškova nije niti približno dovoljno. Izgleda kako je britanski genijalac Guy Ritchie ponovno promašio, a ovaj ga put na žalost nisu spasile niti relativno dobre kritike, zanimljiva priča i ansambl mladih glumaca koji uključuje Henrya Cavilla (Man of Steel), Aliciu VIkander (Ex Machina) i Armieja Hammera (The Lone Ranger). Hmh… izgleda kako je očito tko je trulo jaje u ovoj priči!

The Man From U.N.C.L.E. - mi krivimo Armieja Hammera!

The Man From U.N.C.L.E. – mi krivimo Armieja Hammera!

Na četvrtom je mjestu novo poniženje doživio Fantastic Four sa zarađenih 8 milijuna dolara, a već sada sa prilično velikom sigurnošću možemo reći kako će ovaj film biti najveći pušioničar godine. S druge pak strane imamo maleni The Gift, čija snaga ne leži u efektima već u genijalnoj priči, režiji, produkciji i glumi Joela Edgertona, što je itekako dovoljno za peto mjesto i zaradu od 6,5 milijuna dolara. Uvijek nam je posebno drago kada takav jedan “indie” film ponizi veliki studijski blockbuster… možda će to ove face u odijelima natjerati da malo razmisle o nekim stvarima!

The Gift - Joel Edgerton je i dalje jeziv!

The Gift – Joel Edgerton je i dalje jeziv!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Straight Outta Compton – 56,1 milijun dolara
  2. Mission: Impossible – Rogue Nation – 17 milijuna dolara (138,2 milijuna dolara ukupno)
  3. The Man From U.N.C.L.E. – 13,5 milijuna dolara
  4. Fantastic Four – 8 milijuna dolara (42 milijuna dolara ukupno)
  5. The Gift – 6,5 milijuna dolara (23,6 milijuna dolara ukupno)
  6. Ant-Man – 5,5 milijuna dolara (157,6 milijuna dolara ukupno)
  7. Vacation – 5,3 milijuna dolara (46,8 milijuna dolara ukupno)
  8. Minions – 5,2 milijuna dolara (313 milijuna dolara ukupno)
  9. Ricki and the Flash – 4,6 milijuna dolara (14,7 milijuna dolara ukupno)
  10. Trainwreck – 3,8 milijuna dolara (97,9 milijuna dolara ukupno)

Idući vikend donosi nova uzbuđenja, pa nas tako čekaju čak tri nova velika otvorenja. Nekako najviše iščekujemo ludu akcijsku komediju American Ultra s Jessejem Eisenbergom i Kristen Stewart u glavnim ulogama. Ovaj film donedavno nije dobivao previše pažnje, ali pametna marketinška kampanja i viralno širenje internetom su ga pretvorili u jednog od potencijalnih “spavača” ljetnog box officea.

American Ultra - vutra i špijuni... nemo'š bolje!

American Ultra – vutra i špijuni… nemo’š bolje!

Drugi je potencijalni hit (ili promašaj) Hitman: Agent 47, film koji bi mogao završiti s palcem prema gore ili dolje. Mi mu želimo najbolje, ali očekujemo najgore, jer izgleda kako gledatelji jednostavno nisu željni još jedne ekranizacije lika i djela iz popularne istoimene igrice, pogotovo kada ga režira totalni anonimus Aleksandar Bach, a glavnog lika igra ništa mnogo poznatiji Rupert Friend.

Hitman: Agent 47 - a ono, nama se čini zanimljivo!

Hitman: Agent 47 – a ono, nama se čini zanimljivo!

Za kraj je tu i Sinister 2, nastavak solidnog horora iz 2012. godine koji po n-ti put prati nekakvu obitelj koja se useljava u ukletu kuću te se mora boriti protiv nečega ili nekoga što ih želi ubiti (umjesto da spale to pakleno ždrijelo i odsele na Sibir). Naravno, tržište za ovakve filmove postoji i uvijek će postojati, a mi se nadamo kako će ova kopija kopije biti barem gledljiva.

TAGOVIblockbuster box office film hit kino vikend kino report zarada

Komentiraj